Magyar illegális online fájlcserélő közösségek

1. A téma

Magyar illegális online fájlcserélő közösségek

2. A téma relevanciája

A szerzői joggal védett tartalmak internetes csereberéje törvénybe ütköző tevékenység, ezt mára az is tudja, aki a törvénysértést adott esetben vitatja. Nem véletlen tehát, hogy a p2p közösségek, ha tehetik, elrejtőznek a nyilvánosság elől. Az önvédelmet szolgáló rejtőzködésnek köszönhetően sajnos felmérhetetlenné válik az, hogy valójában kik, milyen gyakorisággal, milyen jellegű piaci kudarcra reagálva használják ezeket a hálózatokat.

A feladat ezeknek a közösségeknek a felkutatása, megismerése, a közösségben való részvétel, a közösség belső életének, dinamikáinak, problémáinak, kérdéseinek, konfliktusainak nyomon követése.

3. A hallgató feladatának meghatározása

A feladat során 5, max 10 hallgató fél éves munkával feltérképezi a magyar felhasználókat tömörítő digitális underground p2p közösségeket, és igyekszik minél több információt megtudni arról, hogy mi is az adott közösség fókusza. 

A hallgatók feladata, hogy oly módon végezzék el ezt a projektet, hogy a feltérképezett közösségek bizalmát ne veszítsék el.

4. A téma milyen korábban vagy párhuzamosan hallgatott tárgyak ismeretére épít, ezek közül melyik jelent előnyt a munkában

  • Kommunikációs zavarok,
  • Kultúraközi Kommunikáció,
  • Technológia és kultúra,
  • Medializált kommunikáció,
  • Társadalomtudományi kutatásmódszertan