Online kapcsolati hálózatok életciklusa

1. A téma

Vizsgálatunk tárgya az iwiw.hu, és más SNS-ek (social network service, online kapcsolati hálózat), és ezek felhasználási szokásai. Közhely, hogy egy SNS-felhasználó aktivitásának mértéke általában az első bejelentkezés óta eltelt idővel csökken. Ez a jelenség természetesen élénken foglalkoztatja az SNS-ek tulajdonosait, akik akár többszáz millió dollárt fizettek egy olyan rendszer birtoklásáért, aminek népszerűsége talán nem is időtálló. Mentsük meg a befektetésüket: vizsgáljuk meg, hogy milyen eszközök, funkciók segíthetnek leginkább abban, hogy a felhasználók ne szivárogjanak el újabb és újabb rendszerek felé.

Az SNS rendszerek fejlesztői természetesen a mi segítségünk nélkül is felismerték, hogy pusztán az "ismerősökre klikkelgetés" valamiféle tartalomszolgáltatás nélkül nem tudja korlátlan ideig a szájton tartani a felhasználókat. Ezért a modern rendszerekben a kapcsolati háló és tartalompublikáló funkciók más-más arányban, de egyszerre vannak jelen. Egy másik fontos, újabb fejlemény a facebook.com nevéhez köthető külső fejlesztésű alkalmazások (app) megjelenése. És természetesen mindig is jelen voltak a különböző SNS-en belüli kommunikációs csatornák (üzenetek, fórumok). Az itt felsoroltaknak, és további hasonló funkcióknak az összevetése a projekt célja.

2. A hallgató feladatának meghatározása:

A hallgató első feladata az (elsősorban angol nyelvű, és nem peer-reviewed) irodalom megismerése a témában. Feladata továbbá, hogy interjúk, felmérések, és személyes megfigyelések útján minél több SNS rendszer használati szokásairól minél több adatot összegyűjtsön, különös tekintettel a felhasználói aktivitás mértékére. Fontos szempont, hogy minden egyes vizsgált rendszer kezdő és "érett" felhasználóitól egyaránt gyűjtsön információt. Keresztmetszetet kell kapnia hagyományos, médiafogyasztás-orientált, és app-orientált rendszerekről is. A projektfeladat végeredménye egy dolgozat, amely áttekinti a különböző megközelítéseket, és azok előnyeit és hátrányait a felhasználók "megtartásának" szempontjából.

3. Elõzetes elvárások

A téma angol nyelvű szakirodalma jó angol nyelvtudást tesz szükségessé. Értelemszerű előny, ha a hallgató már gyakorlott felhasználója egynél több SNS rendszernek.v