TTKK - kutatások

 a központ munkatársak kutatások konferenciák oktatás

A helyi fejlesztések területén a TTKK munkatársai az elmúlt években nemzetközi képzési programokba is bekapcsolódtak. Többek között a trentói egyetem koordinálásával működő „Joint European Master in Comparative Local Development (CoDe)” programban meghívott előadóként oktatnak, konzultálnak. A Központ multidiszciplináris jellege tükröződik tagjainak és a hozzá kötődő hálózat résztvevőinek változatos tudományos és szakmai összetételében. Tagságának alapját szociológusok, közgazdászok, város- és regionális kutatók, tervezők alkotják, míg a csatlakozó hálózatban megtalálhatók ezeken túl még építészek, építőmérnökök, geográfusok is.

A Központ legutóbbi kutatásai közül az első legjelentősebb az Újbuda Önkormányzata megbízásával 2009-ben a TÁRKI-val közösen végzett kutatás, amely az Önkormányzat által vezetőpartnerként szervezett "Q-Ageing" nemzetközi Interreg kutatás (q-ageing.eu) kerületi helyzetfelmérését végezte el kvantitatív és kvalitatív módszerek fölhasználásával és készített ez alapján a kerület időskorú lakosságát elemző jelentést; illetve 2010 és 2013 között partnerként vettek részt „EnSURE” rövidítésű, a városi szintű energiahatékonyságot eredményező városfejlesztés lehetőségeit feltáró EU Central Europe projektben.. Ezt megelőzőleg a Központ tagjai számos, a térbeliség és társadalom témaköréhez kötődő kutatásban vettek részt. Jelenleg három OTKA kutatást vezetnek, illetve multiplikátor szervezetként részt vesznek a "SPECIAL" elnevezésű Intelligent Energy Europe projektben.

Q-Ageing kutatási anyagok

EnSURE kutatási anyagok

2014 tavaszán a központ keretében két pályázat is készült a Millenáris Széllkapu pályázatára Kocsis János Balázs és Dúll Andrea (oktatók), Germán Tibor, Szendrei Zsolt (urbanista PhD hallgatók) és Dékány Anett, Krizsán Réka, Negyedes Liliána és Pintér Lívia (mester hallgatók) részvételével EduLand és Millenáris Völgy címmel.

2013-15 között Dúll Andrea, Kocsis János Balázs, Ongjerth Richárd (oktatók) irányításával, Germán Tibor, Szendrei Zsolt​ (BME ​Urbanisztika Tanszék​ doktoranduszai)​, illetve ​Dékány Anett, Kassay Gergő, Katona Petra Eszter, Kozák Balázs, Negyedes Liliána, Ország Petra, Pintér Lívia,​ Vakli Adrienn​ (​​BME Regionális és Környezeti Gazdaságtan​ és a​ Kommunikáció és Médiatudomány MA képzések ​hallgatói)​ közös munkájával a nagyvárosi főutcák megújításának lehetőségeit feltérképező, nemzetközi esettanulmányokat bemutató kutatás zajlott le, amely eredménye a L'Harmattan Kiadó KívülBelül sorozatában (sorozatszerkesztő: Dúll Andrea) Főutcák, ​ü​zletutcák – megújulás és fejlesztés​ (szerkesztő: Kocsis János Balázs)​ címmel 2016 tavaszán jelent meg.